Luisteren is een manier van verbinden. Niet iedereen is zich daarvan bewust.

Luisteren betekent dat je ontvankelijk bent voor de ander. En dat je de intentie hebt om de ander te zien en te begrijpen. Dat lukt niet wanneer je steeds jezelf aan het profileren bent.

Luisteren is enorm waardevol. Niet alleen omdat het je informatie geeft waar je op in kunt spelen, maar vooral om een band op te bouwen.

Toch is luisteren nog een hele uitdaging. Bijvoorbeeld wanneer er iets wordt gezegd waar je jezelf in herkent of iets waardoor je geprikkeld wordt. We hebben dan de neiging om direct te reageren en soms zelfs de ander niet uit te laten spreken.

Het Amerikaanse begrip HOLDING SPACE pas ik al geruime tijd toe in sessies en in de vrouwengroepen. Het betekent letterlijk ‘ruimte openhouden voor een ander’ Wat het teweegbrengt is werkelijk prachtig om te zien.

Ergens hebben we allemaal weleens de ervaring gehad dat we niet gezien en niet gehoord werden. Deze (vroege) ervaring kan heel pijnlijk zijn wanneer deze nooit verwerkt is. Overtuigingen die hieruit kunnen ontstaan zijn ‘ik ben niet belangrijk genoeg’ “Ik ben niet interessant.’ ‘Ik doe er niet toe’

Wanneer dit een basisovertuiging wordt, dan zal je het lastig vinden om ruimte in te nemen. En dan is het heel fijn wanneer je daar een positieve ervaring in op kunt doen. Wanneer ik ruimte houdt voor iemand in een sessie krijg ik de volgende reacties:

Ik voelde me veilig om te praten.
Ik mocht ruimte in nemen.
Ik voelde dat ik er mocht zijn.
Ik voelde me begrepen.

Ik deel graag drie principes van Space holding met je, die je zelf toe kunt passen.

 

1. Sta de ander toe om zelf te ontdekken.

We staan heel snel klaar met advies voor de ander. Dit doen we vaak vanuit een goede bedoeling, maar soms ook omdat we het niet kunnen verdragen dat de ander pijn heeft. Probeer er toch eens bij te blijven met je aandacht. Kijk de ander aan en laat zien dat je er bent. Dit is vaak al voldoende. Stel oprechte vragen maar geef geen advies tenzij er om gevraagd wordt. Het haalt de aandacht weg van de persoon voor wie je de ruimte bewaakt en vestigt de aandacht op jezelf.” Door jouw stille aanwezigheid geef je de ander tijd om te voelen en zelf tot inzicht te komen.

 

2. Bied veiligheid door je oordeel loos op te stellen

In principe bied je al veiligheid met je aandachtige aanwezigheid, maar je kan af en toe zeggen ‘het is oke dat je dit zo ervaart ’ Ook al ervaar jij het anders. Want er is geen goed of fout. Dit is zo waardevol. Het gaat op dit moment om de ander en niet over jouw mening in deze situatie. Die komt op een later moment. Niet op het punt dat de ander zich kwetsbaar opstelt.

 

3. Laat je ego erbuiten.

Wanneer jij voelt dat je MOET reageren omdat je ergens niet mee eens bent dan weet je zeker dat dit je ego is. Voel wat iets met je doet maar ga niet projecteren of jezelf profileren. Neem verantwoording voor deze emotie die je voelt. Wanneer de ander uitgepraat is, kun jij reageren. En vaak is dit dan al vanuit een zachtere emotie dan zojuist toen je getriggerd werd. Deze adempauze voorkomt conflictsituaties en houdt de communicatie open.

In een gezonde relatie is er ruimte voor beide personen. Of dit nu een werkrelatie, een vriendschap of een passionele relatie is. De ruimte die we innemen en openhouden voor een ander wisselt zich af. Zo lang daar een balans in is, zal een relatie vaak ook als prettig worden ervaren.

Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren met deze drie space holding tips en deel gerust je ervaringen met me. Altijd leuk om te horen!