intimiteit.jpg

Verlangen naar intimiteit en jezelf niet voor 100% durven geven, gaan niet hand in hand samen. Wil je de ander echt zien, dan zal je jezelf moeten laten zien. Hoe spannend ook. Het aangaan is altijd de meest effectieve manier om een angst en schaamte te doorbreken.

Bestselling author Brene Brown omschrijft schaamte als de angst om niet verbonden te zijn, de angst om gezien te worden als iemand met gebreken. Die angst kennen we in mindere of meerdere mate allemaal. De vraag is alleen blijf je daarbij verbinding of ga je uit verbinding? 

Een stukje bewustwording in je belemmerende gedachten en patronen kan ook helpend zijn. In deze korte blog een paar mooie bewustzijnsvragen die je daarbij verder helpen.

1. Waar of bij wie voel ik me ontworteld en kan ik niet mezelf zijn?  Schrijf dan ook eens op wat er dan gebeurt in jezelf. Wat voel je in jouw lijf, welke emotie komt omhoog en naar welk gedrag neig je dan?

2. Welke delen verberg ik nog in het bijzijn van anderen?     Dit zijn altijd de eigenschappen waar je zelf nog een oordeelt op voelt. Nog voordat de ander de mogelijkheid heeft om je af te wijzen, wijs jij namelijk jezelf al af door er niet helemaal te zijn. Het is helpend om dat eens helder te hebben voor jezelf. Maak eens een lijst met alles waarvoor je je schaamt.

3. Wat is er voor nodig om deze kanten te herintroduceren bij jezelf en bij anderen? Mijn ervaring is dat het delen van deze voor jou kwetsbare delen, maakt dat je je meer verbonden gaat voelen met anderen maar ook direct met jezelf. Jij geeft anderen als ware een kijkje in jouw keuken waardoor de ander jou daarin ook toe kan laten. ‘ Oh heb jij dat nu ook?’ zorgt voor verbinding.

4. En als laatste: Welk deel van jou heeft nog weerstand tegen de intimiteit waar je eigenlijk naar verlangt?      Probeer dit met je ogen dicht eens te voelen in je lijf. Is er een bepaalde plek die je aandacht vraagt?      Daar ligt jouw verhaal van afwijzing en schaamte.

Wens je begeleiding in deze? Neem dan gerust contact met me op Liefs Manon